dimarts, 22 d’abril del 2014

L'àneguet lleig...

És un dels contes més populars de Hans Christian Andersen, publicat el 1843. L'èxit de la història va propiciar la seva adaptació a diversos formats, incloent un musical i un curt de dibuixos animats. L'aneguet ha esdevingut també una metàfora de l'assetjament escolar o bullying, tan és així que s'ha fet un musical anomenat Honk, inspirat amb el conte de Christian Andersen, que en el fons tracta de l'assetjament escolar i de la tolerància.


Un ànec és rebutjat pels seus companys, ja que el consideren lleig pel seu aspecte diferent. Assetjat, ha de deixar el niu i intenta refugiar-se a casa d'uns grangers, però el gat i els nens el martiritzen fins que el fan fugir. Plorant pel seu aspecte veu un estol de cignes blancs volants i sospira per la seva bellesa. Aleshores s'amaga per passar sol l'hivern i quan arriba la primavera s'adona que s'ha convertit en un cigne i que per això tenia un aspecte diferent dels altres ànecs.

En quant al sentit del conte, a més de ser un conte per a petits, l’aneguet lleig és un conte per adolescents i una faula per adults. Té tot el potencial emotiu necessari per a fer-lo atractiu, però també la intel·ligència per dir-nos coses sobre els prejudicis, sobre l’autorealització, sobre el sofriment que cal per a trobar-se a si mateix, sobre com són difícils les relacions de convivència, especialment quan tot ens sembla advers. I no tenim capacitat de reaccionar. I ens sentim atrapats. I el món ens cau a sobre literalment. Ens parla de la solitud, el dolor, la pressió de l’entorn, el desencant, dels complexos, de la innocència i també de la paciència, la constància, la resistència i la capacitat d’il·lusionar-nos.



Altres autors i edicions...

COMBEL, 2011
VV.AA.
EL PATITO FEO LUZ ORIHUELALABERINTO, 2011





EL PATITO FEO
EL PATITO FEO HANS CHRISTIAN ANDERSENCOMBEL, 2003





EL PATITO FEO
EL PATITO FEO VV.AA.PRINTING SURIA S.L., 2002





EL PATITO FEO
VV.AA.
EL PATITO FEO (CUENTOS BILINGÜES) VV.AA.LIBRERIA UNIVERSITARIA, 2009





EL PATITO FEO (CUENTOS BILINGÜES)
VV.AA.
SUSAETA, 2009





























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada